reede, 19. november 2021

Halliste tihedakirjalised

See kindapaar on koopialähedane ERM 3479/b kindale, mida näete Muis.ee lehelt. Muuseumisse on sellest paarist jõudnud vaid üks kinnas.

 Kinnaste kudumisel lisaks mustrile inspireerib mind ka uue katsetamine: ma polnud varem kudunud nr 1,0 varrastega, mis tähendas ka palju suuremat silmuste arvu ringil. 
Kindad on kootud 12/2 lõngaga. Alustasin kudumist 152 silmusega (s.o. 38 s. vardal), kõige laiema osa juures (seoses küljekasvatustega, mis on kinda mugavuse mõttes väga hea) oli 162 silmust. 

Kuigi mulle kindaid väga meeldib kududa ja valmistamisrõõm oli suur ja põnev, siis ma valetaksin, kui ütleksin, et ei oleks soovinud neid kindaid kiiremini valmis saada. :) Alustasin kudumist selle aasta veebruarikuus ja lõpetasin need oktoobris. Loomulikult oli seal vahel palju muid projekte, kuid nii kaua pole ma üht kindapaari kunagi varem kudunud. 

Pärast üht komplekti kõveraid vardaid, üht komplekti ebasobivaid vardaid ja ühte murdunud varrast sai see paar valmis. Kui siin peaks kirjutama 1,0 varraste hinnangut siis:
1. kohal on HiyaHiya vardad - kahjuks neid praegu ei toodeta, kuid on vastupidavad ja ei läinud kõveraks. Küll aga murdus ühe varda ots. :(
2. ja 3. kohta jagaksid omavahel KnitPro Karbonzid ja Ponyd. Karbonzid olid mõnusalt tugevad ja ei kõverdunud, küll aga määrisid need valget lõnga ja ei libisenud üldse. Ponyd libisesid hästi ja pole tervata otsaga, aga pärast iga varda kudumist pidi neid ikka tagasi sirgeks painutama. 

Kindad sobivad keskmisele mehe käele. 

Foto: Tiina Pitk


Loomise loole lisaks on nende kinnaste juures veel üks palju ilusam ja tähtsam eesmärk. 
Nimelt läheb see kindapaar minu annetusena Anu Raua Keskuse loomiseks. Seoses sellega lähevad kindad oksjonile. 

"Kunagi annetas Juhan Liiv oma pintsaku Estonia teatri ehituseks. Nüüd on Kudujate Koopiaklubis üle 60 naise kudumas ehtsaid Mulgi kindaid Anu Raua Keskuse toetuseks.
Koome need kaunid ja tihedad Mulgimaa kindad koopiatena Eesti Rahva Muuseumis hoitavate vanade kinnaste järgi. Koome need armastusest meie pärandi vastu ning toetuseks Anu Raua tööle ja suure südamega loodavale keskusele Heimtalis.
Pärandkultuuri säilitamiseks loodud 
Anu Raua Keskus jäi välja riiklikult rahastatavate kultuuriobjektide hulgast.
Meie kindad lähevad pärast üleandmist ja näitust oksjonile, kus saab kinnaste soetamise kaudu Anu Raua Keskust toetada."

-Kudujate Koopiaklubi





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar